Dofter i hemmet

rosor

Inredning kan göras med mer än bara soffor och tygkuddar. Inredning handlar också om att leka med sinnena och doften är vårt starkaste sinne.

Dofter påverkar oss mer än vad vi tror. Vi kan uppfatta mer än 1000 miljarder dofter och hjärnan kopplar dofter till minen så vi kan få en känsla av nostalgi eller déjà vu genom en enkel doft. Eftersom vi är så känsliga mot dofter, kan man använda detta för få mer harmoni och välmående i sitt eget hem.

lavendelljus

Ett väldoftande hem är ett hem att trivas i. Man kan använda dofter för att få sina gäster att känna av en viss atmosfär eller för att påvisa vilket rent och underbart hem man har.

Det enklaste sättet är att använda sig av olika doftljus i olika rum. Använd doftljus av hög kvalité så blir det även kostnadseffektivt eftersom brinntiden är lång och doften stark. Voluspa är ett av de bättra märkena i doftljusbranschen och de kommer också i vackra förpackningar som passar vilken inredning som helst.

Dela upp hemmet i sektioner och bestäm vilken atmosfär varje rum borde ha. Ett kök ska gärna kännas levande och fullt av liv, det ska hända saker och dofta som köket används dagligen (även om det inte gör det). Satsa på kryddiga eller matiga dofter såsom kanel eller honung. Man kan också prova på vanilj eller doften av frukt för att få gästerna i köket att tänka på matlagning.

I sovrummet ska det vara mysigt och tyst, en plats för att sova och bara må gott. Sovrummet ska därmed inte har några starka eller störande dofter. Lavendel sägs vara jättebra för bättre sömn, man sover djupare och den lugnar den som känner sig orolig.

En annan plats där man gärna vill kontrollera doften är i badrummet. Här ska det alltid kännas nystädat och fräscht, speciellt om det är badrum kombinerat med toalett. Doftljus med lite syrligare dofter av citrusfrukt eller möjligen doften av eukalyptus och mint drar tankarna till fräschhet och renlighet.