Fin utsida till sommaren

5582648-painting

Det är dags att planerar vad man ska göra med trädgården under sommaren. Mycket kan man börja göra redan nu.

Planera trädgården

Börja med att rensa bort ris och döda löv från gården. Se hur rabatternas växter har överlevt vintern. Kanske borde vissa bytas ut. Bor man långt söderut kan man redan börja lägga på svartjord och plantera de första växterna. Du kan även planera ut nya rabatter och fundera ut vilka blommor som passar där. Grundtanken är att man ska ha låga och höga blommor samt blanda gröna växter med blommande växter för att få ett fint helhetsintryck.

Uterum

Det kanske är dags att slå slag i saken och glasa in soldäcket eller altanen? Eller kanske bygga upp en vacker vinterträdgård som kan agera växthus under sommarmånaderna. Det finns flera sätt att bygga ett uterum, allt beror på budget och vad man gillar. Så länge uterummet inte är nära grannens tomt och under en viss kvadrat, behöver man inte ens bygglov för det. Ju glesare bygd desto mindre byggregler. Se dock till att prata med din kommun innan du köper fönster och glas, så du är säker på att du får bygga.

Det är ett lite mer kostsamt projekt men det höjer värdet på huset och ger dig tillgång till trädgården långt in på hösten.

Måla om huset

Man ska inte måla huset under semestern. Mitt i sommaren är det som varmast och solen står som högst: två saker som inte är bra när man målar. Istället ska det vara plusgrader men molnigt eller åtminstone lite svagare solstyrka. Därför är det ett perfekt projekt till sena våren när det börjar bli varmt men solen är inte så påträngande. Man kan dela upp målning över flera helger och därmed få en semester som är fri från måsten och arbeten.