Fixa taket i sommar

Under våren och sommaren har du det perfekta tillfället att fixa utsidan på huset. Du behöver inte läsa många artiklar innan du har lärt dig en sak: det allra viktigaste på ett hus är ett bra tak.

Inspektera taket

Innan du sätter igång att byta taket behöver du se vilket skick det är i nu. Den första inspektionen kan du göra inifrån. Har du ett inredd vind kan det här vara svårt om du inte vill öppna upp ett hål i ytskiktet. Annars brukar man kunna se undersidan av taket från kattvindarna. Leta efter mögel och läckor, det är där du måste göra större lagningar. Se vilket skick råsponten är, du kan testa träet genom att sticka en kniv i det. Om det känns mjukt eller gå sönder, måste det bytas. Det är här på undersidan som du kan se om du behöver byta allt eller klarar dig med att lägga på ett nytt ytskikt. Titta också från utsidan med fokus runt skorsten, ventilationshuvar och ränndalar.

Takmaterial

Man brukar säga att det är lättast att byta ut materialet mot samma men det är en sanning med modifikation. Om du ändå ska byta tak kan du välja vilket material du vill, enda gången det kan bli ett problem är om du byter mot ett tyngre material som kan kräva att du förstärker takstolarna. En av de populäraste och snyggaste takmaterialen är falsat plåt: den är lätt att underhålla, går att hitta till bra pris och håller länge. Den är också lätt att laga om något skulle gå sönder. Falsat finns också att få i många olika färger till skillnad från taktegel och papp. Du kan lägga plåten själv, det följer alltid med monteringsanvisningar när du köpet ett plåttak själv. Känner du dig osäker på hur du ska gå tillväga kan du alltid vända dig till en hantverkare. Men förbered dig på ett högre pris.