Populära inredningssätt

shutterstock_155925398

Att det har blivit vanligt att lyfta upp äldre inredningstrender och forma dem för att passa dagens samhälle är tydligt. Två inredningsstilar som blivit stora är vintage och Shabby Chic som bägge lyfter upp detaljer och trender från förr.

Vintage är tydliga trender från förr medan Shabby Chic har en mer lantlig inriktning. Lite av det som karaktäriserar Shabby Chic är:

Lantligt

Stor inspiration är tagen från lantlivet förr med trä och metall istället för dagens plast och papper. Det får gärna vara en känsla av ”som det var förr” men då med fokus på det positiva i lantlivet.

Vitt, vitt och vitt

Det är få inredningsstilar som har så stort fokus på färgen som Shabby Chic. Det är vitt som dominerar totalt och därefter kommer träfärgat och metall. Med andra ord är det inte många inslag av andra färger än vitt. Däremot kan man variera den vita nyansen. Det viktiga är däremot att det inte ska vara klarvitt då det kan upplevas för modernt.

Slitet

Då det ska se gammalt ut ska det även vara slitet. Det ska vara en känsla av att detaljerna och möblerna har funnits i rummet under flera årtionden – även om det inte alltid har varit så. De nyproducerade inredningsdetaljerna inom Shabby Chic är därför redan ”slitna” för att passa in. Ett annat alternativ är att köpa begagnade möbler, måla om dem och sedan använda ett sandpapper på möblerna för att få den slitna looken.

Rostigt

Likt trädetaljer ska vara slitna så kan järndetaljer vara rostiga. Men då bara till liten del. Det ska se tidsäkta ut men ändå inte bli fult. Framförallt ska inte metalldetaljerna vara blanka.

Inne eller ute?

Förr var gränsen inte lika stenhård som idag gällande vad som skulle vara inne eller ute. Så är det även inom Shabby Chic. Gränsen är flytande. En stor mjölkkanna kan lika gärna stå i köket som på bron eller trädgården. Detsamma gäller sockerlådorna eller en ”gammal” vit bänk. Om detaljerna även flyttas ut gäller det däremot att se till att det matchar resten av ”inredningen” i trädgården.