Vikten av bra belysning

Belysningen är lätt att ta för givet många gånger. Men alla som vid något tillfälle har funnit sig ha bristande belysning i ett rum eller för en viss uppgift vet mycket väl hur stor roll belysningen egentligen har i hemmet.

Så länge solen lyser kan vi dra väldigt stor nytta av den som en ljuskälla i hemmet, även om man inte har direkt solljus in i ett rum. Men när solen går ned eller man måste göra något som kräver mer ljus gäller det att ha planerat belysningen ordentligt i hemmet.

Arbetsbelysningen är ett område där man verkligen inte får slarva med ljuset. De två främsta platserna i varje hem som kräver bra arbetsbelysning är köket och badrummet. Här ska man satsa på klart och tydligt ljus, helst inte allt för varmt så man ser precis vad man håller på med.

En annan väldigt viktig aspekt av belysningen kommer fram när man måste städa. Då är det huvudsakligen allmänbelysningen som ska göra jobbet. Så mycket som möjligt av rummet ska lysas upp så man kan se när det behövs städas och göra det uppenbart att man faktiskt har städat. Ju mer damm och smuts man inte kan se desto mer kommer man att missa.

Belysningen är också ett väldigt bra sätt att skapa stämning i ett rum. Genom att bara ha någon enstaka lampa tänd sätter man snabbt en mysig stämning. Många ljuspunkter och dimmers är perfekta för att skapa bra mysbelysning.